Föreläsning hos Lobas i Lomma – Tips och måltidsplanering vid träning

Förra ett tag sedan var jag och föreläste hos Lobas i Lomma. Där fick jag en kväll med deras ungdomar och föräldrar. Det är verkligen kul att komma ut och träffa föreningar på detta sätt. Lobas är en av Lomma kommuns största idrottsföreningar med träningar i både Lomma och Bjärred. Här finns allt från de minsta i Bollek upp till vuxna i Division 2. Vi pratade framför allt om vad, när och hur man kan äta för att hålla en bra energinivå och inte få “energi-dippar” på eftermiddagen innan träning.  Nedan kan man läsa om 

Tips, och Måltidsplanering vid träning:

  • Ät i lagom tid så du inte är hungrig eller för mätt. Tränar man på morgonen kan man äta ordentligt kvällen innan och bara något lätt till frukost. Ät sedan en riktigt frukost när du tränat klart.
  • Drick vatten under dagen för att hålla en jämn vätskebalans.
  • För de flesta räcker det att dricka under träningen och man behöver inte äta något. Man kan dricka lite och ofta för ett bättre vattenupptag. En riktlinje kan vara att försöka dricka ca 1-2 dl var 1-20 minut.
  • Efter träningen är det extra viktigt att äta och dricka så att man snabbt kan fylla på med energi och så att kroppen återhämtar sig. För en bra återhämtning bör du dricka eller äta något som innehåller kolhydrater och protein. Kanske redan i omklädningsrummet, tex  ett stort glas mjölk med en banan eller en drickyoghurt. Sen inom två timmar, bör du äta en riktig måltid. Är det väldigt sent på kvällen så ät gröt med nötter på eller müsli och smörgås. Banan macka eller smoothie.
  • Precis innan match är det bra att äta något som är lättsmält för magen. Man kan undvika för mycket fibrer, fett och protein eftersom dessa kan förstärka besvären av en kanske redan orolig och nervös mage. Försök att äta en kolhydratrik måltid 2-4 timmar före start för att hålla goda blodsocker nivåer.
  • Förberedelse är viktigt för en bra kosthållning. Tyvärr är utbudet av bra mat begränsat på många idrottsanläggningar därför kan det vara bra att ta med sig egna mellanmål och en lättare lunch som du kan äta under tävlingsdagen.  
  • Ät mycket frukt, bär och grönsaker, utan dessa fungerar inte kroppen som den ska. Gärna 5 portioner om dagen. Man kan äta frukt som mellanmål och som återhämtning efter träningen.
  • Ät varierat. Regnbågens färger.

Är du med i en förening? Vill du att jag kommer och föreläser för er? Då får du gärna kontakta mig på anette@lommahalsan.se eller 0732318553

Add Comment

SwedishEnglish