Tänker du också bara gå??…..

I natt drömde jag om att jag höll en föreläsning om mat och hälsa (vilket jag normalt sätt även gör i verkligheten). I drömmen, under min föreläsning (som var ganska späckad med folk), frågade jag min publik:

– Varför tror ni där finns så många hälsoproblem och sjukdomar i västvärlden, då vi egentligen alla har ganska bra förutsättningar för att få vara friska? Jag fortsätter med, – är det inte på tiden att vi börjar ifrågasätta varför vi, våra nära och kära blir sjuka? Vad jag menar är, att det är inget lotteri vem som blir sjuk, sköldkörtel, IBS, cancer, utbrändhet  det är en ackumulering av mångfaldiga faktorer, vissa vi INTE kan rå på som miljö, genitik, yttre sociala faktorer, etc men vissa vi kan göra det bästa av. Varför är det ingen som ifrågasätter systemet, företagen, organisationerna, hur vi lever, materiella konsumtionen, luften vi andas och inte minst vad det är vi stoppar i oss?

I min dröm, när jag ställde dessa frågor, så reste sig de flesta i publiken upp och gick…. där stod jag med min mikrofon, och såg på, hur de bara lämnade rummet. Tillslut var där bara ett par stycken kvar som hade intresse i vad jag sa.

När jag vaknade, så vaknade jag med känslan att detta är hur vi lever, med skygglappar och öronproppar, för de flesta vill inte ta ansvar för att vi faktiskt bidrar på ett eller annat sätt till vår miljö och miljön inne i vår kropp. Anna Skippers ord ‘Du är vad du äter ‘ är till stor del sant men du är egentligen vad du absorberar, dvs hur bra din tarm tar upp näringsämnen. Har man problem med magen finns där en sannolikhet att upptaget kan vara sämre. Mycket av den maten vi äter är besprutad med eventuella toxiner, manipulerad så att skörden ska bli bättre och sen paketerar vi den i plast. (som varken är bra för inre eller yttre miljö). 100.000 giftiga kemikalier finns i vår miljö och har uppkommit sedan den industriella revolutionens början vilket gör att merparten av dem inte har hunnit testats för deras långsiktiga inverkan på vår hälsa. Inte minst hittar vi vi åtskilliga ämnen i snabbmat, godis, chips, läsk, glass och dyl. För att det ska bli vinst kan vi inte ge djuren, som vi sedan äter) en normal uppväxt. Nä, de ska leva inomhus med andra djur och få antibiotika så de inte blir sjuka, foder som kanske inte tillhör deras ‘normala kost’. I sin tur äter vi dem och får i oss vad de har stoppat i sig. För att inte tala om miljöboven. Cancer och problem med sköldkörtel blir allt fler och fler. Fyra i min släkt har eller har haft cancer. Naturligtvis finns där åtskilliga orsaker till varför man får cancer och så många olika sorters cancer. Men varför är det så utbrett med cancer idag? Den ökar, varför? Min mamma fick bröstcancer för 6 år sedan. Idag frisk och väldens bästa mamma, (tack sjukvården för allt ni gjort för henne). Läkaren som hon hade berättade att orsaken till varför hon fått bröstcancer var att hon tagit extra östrogen under “övergångsåldern”. Östrogen ges fortfarande ut brett till de som har hormonproblem och min mamma blev t o m erbjuden östrogen vid ett senare tillfälle av sjukvården, även om hon haft bröstcancer, helt otroligt och man bara fortsätter. Min Mor har även tagit ansvar för vad hon stoppar i sig, tränar regelbundet nu har hon även börjat sin första yogaklass. Hon har gjort nya och andra val för att bygga på hälsokontot.

Som land ligger vi på topp i världen att dricka mjölk, för kalcium är bra till att bygga ben och tänder sägs det, men ändå är benskörhet/osteoporos är ett stort folkhälsoproblem, där Sverige är ett av de hårdast drabbade länderna i världen. Jag säger inte att jag har lösningen men att mjölken skulle vara bra, (vars nedbrytningens enzymer minskar drastiskt efter 5 års ålder och vid 12 års ålder produceras i en väldigt liten mängd), tvivlar jag på. Visste du att ett överskott på kalcium i förhållande till magnesium och D-vitamin kan göra så att kalciumet sätter sig i organ och andra delar av kroppen där de inte hör hemma? Tex kan kalcium bidra till hjärt och kärlsjukdomar. Där finns kalcium i frukt och grönt, sesamfrö är tex även en superbra källa. Kalcium samarbetar med magnesium och D-vitamin för att bygga ben och tänder. Många gånger finner man både magnesium och kalcium tillsammans i frukt och grönt, vilket bidrar till balans mellan de två mineralerna. D-vitamin som kommer från solen har vi inte mycket av här uppe i norden, ett tillskott är alltid bra.

Så är det meningen att vi ska dricka djurs mjölk som inte är menat för oss?  Livsmedelsverket insisterar att mjölk är ett måste, de beskriver t o m på sin hemsida att mjölk är “vår viktigaste kalcium källa” min son är 8 år och har inte druckit mjölk på 3 år då han inte tycker om mjölk. Doktorerna blir förtvivlade och pushar på att det måste man ha, hans tänder (som reflekterar benen i kroppen) är utmärkta och han växer helt normalt. (För övrigt så äter han en varierad kost med mycket frukt och grönt). Mjölk ingår även i de ‘tre värsta vita’ (mjölk, socker och mjöl) eftersom de ofta är en bidragande faktor i inflammation, dvs de spär på elden.

Men allt handlar inte om vad vi äter, har du någon gång tänkt på att huden är vårt största organ. Huden har fått den fantastiska uppgiften att hjälpa till att få bort “toxiner” och andra ämnen som inte ska vara i vår kropp. Har du tänkt på vad du sätter på din hud? kan den göra sig av med toxiner så kan den även släppa in toxiner. Alla fina, dyra krämer som så fint och tjusigt ligger på kosmetika avdelningen och luktar som en dröm kan vara en mardröm för att inte nämna andra produkter som hårsprej, solkräm och body lotion. Många är fyllda med ämnen som kroppen inte ska ha och då pratar jag inte bara om parabener, där finns så många andra, ta tex dofter: Dofter är en kategori som faktiskt är ganska skrämmande, för vad betyder “doft” eller engelska termen fragrance? Denna term skapades för att skydda ett företags “hemliga formel”. Men du kan nog vara ganska säker på att denna sammansättning innehåller massor av kemikalier som är farliga för din hälsa. Enligt Environmental Working Group (EWG) är doftblandningar associerade med allergier, dermatit och potentiella effekter på reproduktionssystemet. Fragrance finns i många produkter som parfym, cologne, balsam, schampo och fuktighetsgivare.

Sen andas vi in och får i oss de hushåll preparat vi använder såsom köks- och toalettsprej, vi andas in utsläpp, vädermanipulering, rök, vi strålar vår mat i mikrovågsugnen, vi använder deodoranter med toxiner bla parabener aluminium som går rakt in i den mjuka huden under armen (vissa t o m opererar sig så där inte kommer ut någon svett, svetten som är så viktig för att få ut skit ur kroppen. Dessemellan badar vi i pool med massvis med klor som sen kroppen ska göra sig av med. I våra avlopp spolas där ner allt möjligt, och vattnet vi dricker är nu inte lika rent vatten som det var när vi var små…. ja jag kan hålla på i evigheter, inte minst om hur vi behandlar våra kroppar, (BIG NOTE: JAG DÖMER INGEN) med  skönhetsoperationer, injiceringar i ansikte, rumpa ja you name it. Jag förstår det från ett skönhets perspektiv och folk får absolut göra hur de själv vill, men det vi injicerar vet vi vad det gör i kroppen? och varför får vi inte bli gamla eller se äldre ut? i alla fall inte enligt media. Det är vardagsmat att se annonser för att operera eller förändra sitt utseende, precis som vi inte är perfekta individer precis som vi är, vilket skämt, jag blir förbannad bara jag skriver det. Mina taxöron till bröst är kanske inte mycket till synes, men de är mina och ingår i paketet, så det så. Allt ackumuleras, inklusive hur vi ser oss själva, i ett helheltsperspektiv och det som synbarligen inte verkar ha en effekt, kan i många fall, hjälpa till i snöbollseffekten. Man förändrar inte sitt betende eller tanktesätt över en natt och att välja bort saker som man  älskar är svårt, men det går… valet är ju för en själv och sin nästa, men det pratas det lite om. Istället ger TV:n och Internet skenet om att vi kommer att må så mycket bättre genom att köpa deras reklam och så har vi mobiler som vi flippar på, samtidigt som vi ser på TV, så vi slipper själv tänka . Men du kan välja och du kan välja att göra bra val, varje dag! Så nu undrar jag, tänker du välja eller tänker du också bara gå?

PS tips: När det blir för mycket kemikaliebelastning kan kroppen inte göra sig av med allt och komplikationer kan uppstå. Tex vårt lymfsystem, som är det systemet som bl a hjälper till att få ut toxiner ur kroppen, vilket vi gör när vi svettas. Träning, bastu och torrborstning är bara ett fåtal saker som kan vara bra för att hjälpa systemet på vägen.

 

 

Add Comment

SwedishEnglish