Surkål, mitt måste..

surkål2För ett tag sedan gick jag en kurs hos “Surtantens Syrande” www.surtantens.se för att lära mig göra hemmagjord surkål. Man “fermenterar” surkålen på ett gammaldags vis. I surkål finns det något som heter probiotika (bakteriekultur). Fermenterade livsmedel har en lång historia i många kulturer då detta var ett sätt att bevara maten och hålla den bio-aktiv länge. Där finns många studier som stärker att våra magars bakteriekultur styr över vårt välmående, vikt och känslor. Själv kan jag känna en stor skillnad i humöret när jag äter probiotika, den gör mig mer levande. Dessutom känner jag mer passion för livet, jag mår helt enkelt bra i min kropp och därigenom skapar det en enorm skillnad för min självkänsla. Men framför allt så har jag slutat få ont i magen efter mina måltider, då detta är något jag har haft besvär av så länge jag kan minnas. Nu skapar probiotikan en fin miljö där nere i tarmen. Jag brukar tänka på att det är som om de här “goda bakterierna” speglar oss människor. När de får finnas i en bra miljö så mår de prima, de är snälla mot varandra och sig själv. De förökar sig och känner att livet leker. Snart finns där byar som blir till städer där nere, de koloniserar sig och påverkar kroppen på ett fint vis genom att hjälpa enzymer och celler att må bättre, därigenom kan enzymerna skicka bra och positiva meddelande till vår hjärna eftersom det är magen bestämmer hur vi mår, inte hjärnan. Man vill skapa ett paradis helt enkelt! Men så en dag får man halsfluss och antibiotika av doktorn. Antibiotikan slår ut både goda och  “onda” bakterier. Paradiset förfaller något och man måste fylla på med mer probiotika, då är det vara bra att öka probiotika dosen under en tid, även med tillskott för att inte rasera den fina kultur man byggt upp. Probiotika är helt avgörande för ett friskt matsmältningssystem. Vi måste ha en balans av goda bakterier i tarmen annars är det lätt att vi blir benägna till en rad hälsoproblem. Om bakterierna i vår tarmkanal är ur balans, kommer hela vår kropp och hälsa också att vara ur balans. Probiotika hjälper till att anpassa immun funktionen i kroppen.

Ni finner ett mycket enkelt recept på surkål under fliken mina recept.

surkål1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add Comment

SwedishEnglish