Glutenfri Morotstårta

Ingredienser:
4,5 dl semper glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 tsk kanel
1,7 dl honung (jag använde icas kravmärkta ekologiska )
1 dl kall-pressad rapsolja
4 ägg
6 dl rivna morötter

 

Det passar väl utmärkt till en sommarhelg att bjuda på en bit morotstårta. Jag blir lika glad varje gång jag lyckas att baka något där ingen märker att det är mjölk och glutenfritt, dessutom så har själva kakan inget socker utan bara honung som sötningsmedel.

Toppingen är philadelphiaost och florsocker (där kan man använda något alternativt så som soja grädde eller dyl (själv tåler jag lite ost). När det är mjölk och glutenfritt får man ofta höra att det är torrt, det rynkas lite på näsan och många gånger lämnas där lite större smulbitar kvar på tallriken, men inte idag.  Däremot passade gästerna på att ta två bitar och oj vad gott det var, tyckte de! Det var inte förrän alla ätit upp som jag förklarade att där inte var något smör eller vetemjöl i kakan. Ha, där blev de allt lite lurade!
Ett ganska enkelt recept som tog ca 25 min att tillreda och ca 45 min i ugn.

Ugnen sätts på 170 grader (varmluft) annars 175 grader.

Topping:
300 g philadelphiaost
4 dl florsocker
Rivet skal från 1 lime (plus ett par droppar juice från limen)

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Riv morötterna för hand (ca 5 stycken medel stora), lägg de sedan i en matberedare och kör tills de blir mindre bitar, men det ska inte vara för länge, då det blir för mycket vätska. Lägg sedan morötterna i bunken tillsammans med rapsoljan, äggen och honungen. Vispa allt till en klumpfri smet. Olja en avtagbar rund kakform och “bröa” den med glutenfritt ströbröd. Häll sedan i smeten och sätt i mitten av ungen i ca 45 min. Kolla av med sticka emellanåt, alla ugnar är inte desamma. Blanda ingredienserna till toppingen, vispa tills den blir fast, sätt sedan in toppingen i kylen.

Min kaka blev ganska stor, så när jag tagit ut den, skar jag av en bit av den översta hårda skårpan. Lät kakan svalna, sedan lades den upp och ner på ett fat. Bredde på toppingen och den fick även några färska hallon från trädgården, de blev pricken över i:et! Hoppas ni gillar den lika mycket som jag.
Enjoy!

Add Comment

SwedishEnglish