Gör din egen Eksem-Kräm

Jag har sedan en tid tillbaka fått eksem där mina vigsel ringar sitter, så i går gjorde jag min egen eksem-kräm av honung och Aloe Vera blomma!Det är mycket enkelt, honungen ska helst vara ekologisk och inte genom gått några processer men då jag inte hade ekologisk honung hemma fick det bli fokus på att den inte genom gått några extra processer.

Honungens medicinska betydelse har dokumenterats sedan urminnes tider för sin sårläknings-aktivitet och sina anti-inflammatoriska egenskaper. De gamla egyptierna gav sina gudar honung som gåvor och honung nämns flera gånger i bibeln. Många närings-terapeuter ser honungen som en av naturens “all around” botemedel. Detta bygger på den antibakteriella aktiviteten och dess skyddande effekt att förhindra infektion. Det man ska ha med sig är att aldrig ge barn under ett år honung, då det har visat sig tydligt att honung kan ge spädbarn botulism. Botulism är en mycket farlig matförgiftning hos både människor och djur.

Aloe Vera blomman blir tillsynes mer och mer känd hos oss svenskar, men även Aloe Vera har det skrivits om sen långt innan Jesu-tid, och används flitigt som örtmedicin.

Aloe Vera stimulerar immunförsvaret, har anti – inflammatoriska egenskaper, kan styra rätt på bakterie- och svampinfektioner. Aloe Vera kan läka vävnad och det har rapporterats att den kan hjälpa mot förstoppning. Men det är inte bara på insidan denna växt kan vara till nytta, därav har jag använt den i eksem krämen, för att Aloe Vera kan hjälpa mindre brännskador , solbränna , munsår, mindre hudsår och kan också hjälpa till att lindra smärtan av bältros när man applicerar den direkt på huden. Aloe Vera bör inte användas för allvarliga infekterade sår, inte heller rekommenderas den om man är gravid eller ammar då den kan stimulera livmoder sammandragningar och man är inte eniga om den kommer ut i bröstmjölken eller inte.

Recept på Eksem kräm

1 liten glasburk
6 stora matskedar Honung.
Ett Aloe Vera blad.

Ta först honungen och mät upp den i en liten glasburk. Skär av bladet från blomman, ta försiktigt bort “blom-skalet” och tryck eller skär ut gelén från bladet direkt ner i burken och rör om. Låt stå en stund och sedan är det bara att använda den. Det är ganska kladdigt, så jag använder den innan jag går och lägger mig. Detta är min Fars recept, då jag som liten hade otroligt mycket böj-veck-eksem var denna krämen den som hjälpte mest och inte kortisonen jag fick utskriven av doktorn.

aloekram

 

 

 

Add Comment

SwedishEnglish