Ät, njut må bra. 10 enkla tips för att överleva julen med gott samvete och mindre ångest.

Dan före doppardan. Julen är här och förhoppningsvis några lediga dagar. Det är under dessa dagar vi ska samla kraft inför det nya året. Vi ska bara vara, vila upp oss, lyssna på julmusik, hålla armen om vår partner och se våra barn leka lugnt och stilla vid julgranen…eller?

 För det är väl den idyllen vi försöker uppnå varje år, när vi stressar in i julen? en idyll som faktiskt inte är verklighetsförankrad i 2016.

Hösten är kort. I arbete eller skola ska man uppnå mål, få saker och ting gjort innan julen kommer och många längtar då efter en välbehövd ledighet. I stället för julefrid kan det tyvärr bli väldigt ångestladdat runt ledigheten. Man har hållit lågan uppe och kanske bränt båda ändarna på ljuset för länge. När kroppen sedan slappnar av, kan utmattningssymptom ta form i ångest, oro eller en känsla av otillräcklighet eller intetsägande. Ofta ställer vi högre krav på oss själva än vad barnen gör. Eller? är det inte så att det är vi föräldrar som sätter barnens standard? Ledighet, vad för aktiviteter ska vi hitta på nu? Lämna det dåliga samvetet bakom dig och sätt på en familjefilm och kryp upp i soffan med några bitar choklad. Har vi inte tillräckligt många aktiviteter att springa till resten av året? Har barnen tråkigt, ja men tough luck, då får man använda sin egen fantasi!
Här kommer 10 tips hur du kan hålla lågan uppe och komma ner i varv, äta, må bra med gott samvete!

1. VATTEN – Omkring 70% till 80% av din hjärnvävnad är vatten. Om du är uttorkad, är din kropp och ditt sinne stressad. Vatten ökar din energi,
uttorkning gör att du känner dig trött. När du börjar känna dig törstig är du redan uttorkad. Försök dricka mellan 1,5-2 liter om dagen (gärna i form av vatten, örtte eller utspädd juice 50/50).
Tips: har du provat kombucha? en fermenterad dryck (finns på coop) som innehåller bra magbakterier och smakar lite som läsk.

2. CITRON & INGEFÄRA – Börja dagen med ett glas vatten med pressad citron eller ingefära. Det kan hjälpa dig att balansera pH-värdet i kroppen. Det stärker immunförsvaret i förkylningstider men framförallt underlättar det matsmältningen.
Tips: Ett litet glas med citron en halvtimme innan julmaten för lättare matsmältning.

3. FIBRER – ökar mättnadskänslan, när vi känner oss mätta längre äter vi även mindre. Fibrer gynnar tillväxten av nytto-bakterier (probiotika och prebiotika) i tarmsystemet. Ät grova mackor, knäckebröd, utöka julbordet med grönsaker, (både råa och kokta).
Tips: En god blandning är rivna morötter, rivna rödbetor med äppelbitar och pumpafrön.

4. MAGNESIUM (vår anti-stress mineral) – Är en av de viktigaste tillskotten vi kan unna oss. Magnesium har en avslappnande effekt på kroppen. Nötter är rika på magnesium och tillsammans med ett äpple ett perfekt mellanmål! När vi är stressade är magnesium den mineral som försvinner snabbt ur kroppen. Tecken på magnesiumbrist kan te sig följande: Kramp i vaden, fötterna (var som helst) dålig sömn, huvudvärk, ångest, oro och svårt att slappna av.
Tips: Ta ett tillskott eller ett bad i Epsom salt (rikt på magnesium) innan läggdax för en utökad sömn.

5. SILL & LAX – tjohooo, julbordet kan inte bli bättre – sill och lax (omega-3 och fettsyror som finns i fet fisk). Fisk innehåller också selen och vitamin D, som vi inte själv kan producera i Sverige under vintern. Omega-3 är även våra byggstenar för stresshormoner, hjärnfunktion och hjärt och kärl.
Tips: En grov sillamacka mellan choklad kartongerna.

6. KÅL – Frossa i grönkål, surkål, rödkål och brysselkål, de innehåller flera olika nyttigheter, bland annat vitamin C och de kan även ha antioxidativa effekter.
Tips: Ett par skedar surkål till varje måltid kan göra under för matsmältningen och för ångest.

7. ANDAS – Det behöver inte vara så märkvärdigt. När vi andas djupt så syresätter vi kroppen och ger den tillgång till mer energi.
Tips: Ett par gånger om dagen, 5 djupa andetag – tänk på din andning och se till att mellangärdet reser sig under varje andetag.

8. BRYT DEN NEGATIVA CIRKELN – när sockersuget slår till och det gör det ju alltid. Istället för att ta ut hela svängen, ät eller drick något mellan aladdin asken och bridgeblandningen. 3 stegs regeln (långsamma kolhydrater, protein, fett i ett och samma mål).
Tips: ta en grov macka med smör och ägg på, sillamacka med smör eller grönsaker med hummus. Drick ett stort glas vatten mellan måltider. Ibland tror vi att vi är hungriga när kroppen istället signalerar att den är törstig, så lyssna in vad kroppen säger.

9. SOV – Sömnen är kroppens återhämtning. Ofta är det långa kvällar under julen, en tupplur är inte underskattad (men inte mer än 20 minuter).

10. SOCIALA MEDIER – Sociala medier i all ära, men gå inte på att grannen sitter och har ett fantastiskt härligt okomplicerat liv bara för att bilderna på internet säger så. Vi har alla våra mot och medgångar. De är båda viktiga i livet och vem bryr sig vad grannen fick i julklapp? läser du detta inlägg så har du troligtvis allt du behöver i materiella ting. Kanske låter det präktigt men vad är viktigt för dig, alltså verkligen viktigt? Kanske gör du en lista på vad du uppskattar i livet istället.
Tips: Skriv ner 5 saker varje kväll innan du lägger dig vad du uppskattar eller är glad för tex: Solen sken på mig, jag har mat på bordet, jag skrattade med en vän, jag är frisk etc. Studier säger att om vi övar tacksamhets muskeln så känner vi oss lyckligare.

Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Fantastiskt 2017 och hoppas att vi ses då!

Add Comment

SwedishEnglish